W OTURUŞ NE ZAMAN ENDİŞELENDİRMELİ? – Smile Hands for Kids

W OTURUŞ NE ZAMAN ENDİŞELENDİRMELİ?



@yonca.gorgul instagram hesabımda W oturuş hakkında aileler için birçok post paylaştım ancak daha çok aileye ulaşması adına buradan da paylaşmak istiyorum.

W-oturma, terapistler tarafından, çocuğun bacakları yana doğru (kalçaları içe dönük ve dizleri bükülü) şekilde altlarında oturduğu bir oturma pozisyonunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu pozisyona yukarıdan bakarsanız, bir “W” ye benzeyecektir. En sık üç ile altı yaş arası çocuklarda görülür.

Öncelikle çocuğunuz W oturuyor ise kendinize şu soruyu sormalısınız:

“Benim çocuğum oyun oynarken sadece w pozisyonunda mı oynuyor yoksa diğer pozisyonlarda da oyun oynuyor mu?”

Eğer bu soruya cevabınız “her pozisyonda oyun oynuyor” ise w oturuşu kesinlikle normal olabilir.

Çünkü çocuklar istedikleri bir yere gitmeye hazırlanırken veya oyuncağa uzanırken; yan oturma, diz üstünde oturma, kelebek oturma, uzun oturma, w oturma gibi pek çok pozisyonlarda sıkça hareket ederler.

Dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de w-oturmanın tipik olarak daha küçük bebeklerde, özellikle emeklemeden oturmaya geçerken daha yaygın olmasıdır.

Ancak çocuklar büyüdükçe, daha az w-oturuş olmasını bekleriz.

W oturuşun sıklıkla karşımıza çıkan sebeplerini birlikte inceleyelim.

W-oturma pozisyonunda, çocuk bacaklarıyla geniş bir taban oluşturur ve kor (core) dediğimiz vücut stabilizasyonunu sağlayan dik duruş kasları güçsüz olduğundan dolayı kullanmayı tercih etmeyebilir ayrıca kalça kaslarında esneklik sorunu yaşıyorsa da w pozisyonunda da oturabilir.

Çocuğunuz w oturuyor ise kesinlikle endişelenmeyin. Düzeltmek yerine alternatifler sunun. Çocuğunuz belirli bir aktivite yaparken w-oturuyorsa, kullandığı cihazı veya oyuncağı bir masaya taşıyın. Çocuğunuzun kaslarını güçlendirmek ve diğer oturma pozisyonlarını kolaylaştırmak için zıplama, dengeleme ve koşma içeren oyunlar oynayın. Çocuğunuzu düzeltmek istiyorsanız, “Bacaklarınızı düzeltin” yerine, “Güçlü olmak için çapraz oturalım” gibi bir ifadeler deneyebilirsiniz.

Çocuğunuzda kalıcı w-oturma veya bu konuda başka herhangi bir endişeniz varsa, bir pediatrik fizyoterapist değerlendirmesi almaktan asla çekinmeyin.

Umarım sizin için faydalı olmuştur.