BEBEĞİMİN OTURMAYA HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARIM? – Smile Hands for Kids

BEBEĞİMİN OTURMAYA HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?



Çoğu bebek 5-8 aylık dönemde kendi başına oturmayı öğrenir. Destekli bir süreçten bağımsız bir sürece doğru ilerler. Bu gelişim süreci her çocuğa göre değişiklik gösterebilir.  Bazı bebekler erken öğrenebilirken bazı bebekler geç oturma sürecini tamamlar. Ebeveyn olarak sizlerinde aslında ir an önce oturduğunu görmeniz çok heyecan verici değil mi?

Peki bebekler ne zaman kendi kendine oturur?

Maalesef bu sorunun evrensel cevabı yoktur. Bebeğinize sizden geçmiş olan genetiğinin yanında, nasıl bir çevrede yetiştiğine bağlı olarak bu gelişim değişecektir.

Örneğin Gana’da yapılan bir araştırmada ebeveynlerin bebeklerinin yeni motor becerileri denemeleri için pasif bir şekilde beklemediği gözlenmiştir.

Diğer birçok Afrika ve Karayip ülkesindeki ebeveynler gibi Gana’da yaşayan ebeveynler, bebeklerini aktif olarak eğitiyorlar. Örneğin, bakıcılar küçük bebeklerin dik pozisyonda oturmasına yardımcı olmak için ellerini ve destekleyici nesneleri kullanıyorlar. (Adolf ve diğerleri 2010; Karasik ve diğerleri 2015).

Ve sonuçta?

Gana’da bağımsız olarak oturmayı öğrenmenin ortalama yaşı yaklaşık 5,1 aydır. Gana’daki bebeklerin yaklaşık %95’i 3,5 ile 6,7 ay arasında oturma dönüm noktasına ulaşıyor.

Buna karşılık, Kuzey Avrupa’da bir ülkeye, Norveç’e bir göz atalım. Norveç’teki ebeveynler genellikle fiziksel gelişim için daha “bekle ve gör” yaklaşımını benimserler. Çocuklarına dik oturmaları için destek olmazlar ve sonuçlar oldukça farklı:

Dünya Sağlık Örgütü araştırmasında, ortalama bir Norveçli bebek yaklaşık 7 aya kadar bağımsız olarak oturmaya başlamamış. Ve bebeklerin ortalama üçte biri, en az 8 aylık olana kadar bu dönüm noktasına ulaşamamış. (Matorell ve ark. 2006).

Dolayısıyla, Norveçli bebekleri değerlendirmek için Gana’dan alınan verileri kullanırsak, Norveç’te gelişimsel sorunlar yaşadığını düşünebiliriz. Norveçli bebeklerin üçte biri o kadar yavaştır ki Gana’daki “normal varyasyon aralığı” diyebileceğimiz sınırın dışında kalırlar.

Görüyorsunuz ya aslında kültürel farklılıklar bebeğinizin gelişimini nasıl etkiliyor. Peki siz bebeğinizin daha aktif olmasını ve daha fazla deneyim kazanmasını istiyorsanız ne yapmalısınız bir de buna göz gezdirelim.

En az (premature bebekler için düzeltilmiş ) 4 aylıkken oturma denemelerine kısa sürelerle kucağınızda başlayabilirsiniz.

  • İdeal olanı en az 4,5 aylık olmasıdır.

Bebeğiniz oturma deneyimini yemek masasını da merak etmesi üzerine evin farklı bir alanında sizinle birlikte de vakit geçirmesi adına mama sandalyesinde de yapabilirsiniz.

Bu aynı zamanda çevresindeki cisimlere farklı açıdan ve yönlerden bakmasına ve tanımaya başlamasını sağlayacaktır.

Bebeğiniz eğer oturduğu zaman;

  • Kısa süreli de olsa vücudunu başıyla orantılı kullanarak orta hatta tutabiliyorsa,
  • Çenesi göğüs hizasının dışında kalıyor ise,
  • Bel kısmı yuvarlak değil (lumbal lordoz oluşmaya başlamış) ise,
  • Önünde olan oyuncaklara uzanmaya çalışıyor ise,

Oturmaya hazır bir birey olmaya başlamıştır.

Bebeğinizin oturma dengesinin gelişmesine yardımcı olmak için farklı zeminlerde oturması için onu destekleyin. Oyuncakları etrafına koyun ki her eğilip almak istediğinde gövde kaslarını çalıştırması için aktive etmiş olacaksınız.

Umarım sizin için faydalı olmuştur.